Sherlock vs. Sherlock

Két hónapomba telt, amíg végigolvastam Sir Arthur Conan Doyle Összes Sherlock Holmes története I. részét. Nem vállalkoznék rá, hogy minden egyes könyvet és novellát elemezgessek, ezen a téren legyen annyi elég, hogy az átlagos színvonaluk magas, és mindenkinek ajánlom, aki szereti a nyomozós történeteket.

Arra gondoltam, hogy inkább egymásnak eresztem a könyvet és a Sherlock című sorozatot.

A sorozat a XXI. századba helyezi át a közkedvelt detektívet, a modern technológiát és Sherlock fantasztikus dedukciós módszereit vegyíti, nem kis sikerrel. Mielőtt a konkrét összehasonlításokba belemennék, szeretném kiemelni a sorozat egyik hatalmas erősségét, ami nem más, mint Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) és Martin Freeman (Dr. John Watson) lenyűgöző párosa. Egyszerűen csodálatos, amit előadnak.

Az összehasonlításhoz a sorozat első részét, a Rózsaszín tanulmányt, illetve Doyle első Sherlock történetét használom fel, ami a Bíborvörös dolgozószoba címre hallgat. Vigyázat, innentől spoileres.

A Rózsaszín tanulmány természetesen a Bíborvörös dolgozószoba XXI. századi átirata. Sherlock és Watson ekkor találkoznak először, hála a doktor régi iskolatársának, és költöznek be a Baker street-i lakásba. Holmes már az elején rengeteg mindent megtud új lakótársáról, a könyvben az órája, a sorozatban pedig a telefonja alapján. Lestrade felügyelő elhívja Holmest egy holttesthez, aki persze viszi magával Watsont. A helyszínen RACHE szó van a falon/padlóba karcolva, némi nyomozás után pedig az is kiderült, hogy a gyilkos egy kocsis/taxisofőr, aki haldoklik és a vak szerencsére bízza, hogy Ő vagy az áldozata hal meg. Körülbelül ezek azok a részek, amik egyeznek, de elég sok eltérés is van. Nézzük először a könyvet. A könyvben több halottal is foglalkoznak, és a gyilkosnak van egy elég jó indoka. Rég halott, Amerikában élt szerelme miatt állt bosszút, akit hozzá kényszerítettek az egyik áldozatához. A gyilkosság módjában is van némi különbség, ugyanis fogalma sincs róla, hogy a két gyógyszer közül, melyik a méreg és melyik ártalmatlan. A RACHE szót azért írta a falra, hogy némileg megtévessze a nyomozókat. Elfogása után belehalt a betegségébe, még mielőtt bíróság elé állhatott volna.

A sorozat, a könyvvel ellentétben csak egy halottra koncentrál, egy csupa rózsaszínbe öltözött nőre. Ez esetben ő karcolta a RACHE szót a padlóba, de természetesen nem elterelésként, vagy fenyegetésként. A Rachel szót akarta leírni, ami mint kiderült, a jelszó a telefonjához. Ahhoz a telefonhoz, ami még mindig a gyilkosnál volt. A gyilkos ezúttal nem bosszúból akart ölni, egyszerűen csak azért, mert Ő haldoklott…és persze mert Moriarty már ekkor mozgatta a szálakat a háttérben. Sherlockot is szerette volna megölni, ugyanazzal a gyógyszeres módszerrel, mint az addigi áldozatait, de Watson még időben lelőtte. A könyvvel ellentétben, itt a gyilkos pontosan tudta, hogy melyik fiolában van a mérgező gyógyszer, és melyikben az ártalmatlan.

A sorozatot és a könyvet is csak ajánlani tudom. Sir Arthur Conan Doyle egy remek karaktert alkotott meg, akit Benedict Cumberbatch csodálatosan tölt meg élettel. Olvassátok el a történeteket, majd nézzétek meg, hogy helyezik át az egészet, a XXI. századba.