Tomcsik Nóra: A változások kora

Tomcsik Nóra történelmi kalandregény sorozatának első része, A változások kora az 1910-es években játszódik, a nagy társadalmi változások idején, még az első világháború előtt, így azt hiszem bátran mondhatjuk, hogy a cím telitalálat. A többszempontú történet főszereplője Henry, egy lovászfiú, aki mondhatni túl magasra tör, ugyanis egy gróf lányába szeret bele. Végigkövetjük az útját, ahogy egyszerű lovászfiúból eladó, inas majd matróz lesz. Kalandos évei során eljut Amerikába, Marokkóba és még számtalan gyönyörű helyre, mindezt azért, hogy megfeleljen az áhított lánynak. Közben persze régi barátai is élik az életüket, hasonlóan izgalmasan, de jóval kevesebb kalanddal persze. 

A történet kissé vontatottan indul, ami némelyeket talán zavar, de ez egy sorozat első kötete, nem szükséges kapkodni, fel kell rendesen építenie a karaktereket, a hátteret…mindent. Az írónő remekül megágyazott a történetnek, a sztori előrehaladtával egyre inkább pörögnek be az események, és ahogy a történet izgalmasabb lesz, úgy fejlődik Henry is.

Henry egy rendkívül hitelesen megformált karakter, nem egyértelműen jó, de persze nem is egyértelműen rossz, hanem olyan, mintha a szomszéd srácról olvasnál, akinek kicsit kalandosabb élet jutott mint neked.

Történelmi regényként fontos, hogy hitelesen adja vissza az adott kort, és ha valamiből, abből mindenképpen kitűnőre vizsgázott a könyv, látszik és érződik, hogy az írónő nem sajnálta az időt a kutatásokra. 

Nem tudok úgy nyilatkozni a könyvről, hogy az ne legyen színtiszta lelkendezés. Úgy vélem, hogy egy nagyon erős kezdés volt Tomcsik Nórától, így mindenkinek ajánlom elolvasásra.

 

Anglia ​az 1910-es évek hajnalán. 
A szegény sorsú Henry, abban a reményben, hogy pénzt és rangot szerezve elveheti a gróf kisasszony Sarah-t, Londonba utazik. Sarah azonban választás előtt áll. Az egyszerűbb életet választja-e Henryvel, vagy elfogadja a birtok új örökösének, Jacobnak házassági ajánlatát és ezzel a grófnői címet? Bátyja, George ugyanis lemond örökségéről és papnövendék lesz Lancesterben, ahol hamarosan megismeri a tragikus körülmények közt elárvult, ám mindig derűs Annát. Mindeközben George és Sarah húga, a bájos és lázadó kamasz, Charlotte arról álmodozik, hogy Henry egy nap őt veszi el feleségül. 
Mind az öten más-más tervekkel és ábrándokkal vágnak neki a körülöttük egyre gyorsabban változó világnak, ahol a társadalmi elvárások és előítéletek mellett leginkább önmagukkal kell újra és újra megküzdeniük. 
A dolgok aztán váratlan fordulatot vesznek, mikor Henry New Yorkba érkezve radikális, rendszerellenes szervezkedések és lázongások közepébe csöppen. Az egyre aggasztóbb történések után Henry kénytelen arra a következtetésre jutni, hogy mindez csupán valami sokkal veszedelmesebb esemény előszele, mely így vagy úgy, de majd mindannyijuk életét megváltoztathatja.